Saltear al contenido principal
872 029 081 644 317 417 info@amblespersones.com

Sobre la Reciprocitat

“La comprensió és un carrer de doble sentit”
Eleanor Roosevelt

Malgrat podria parlar-ne molt, no m’agradaria centrar aquest post amb la difícil, però excitant, vida de l’emprenedor. A part de tenir l’expertesa en la teves funcions, et trobes que t’has convertit en Director Financer, Director d’IT, Director de Producció…un ésser tot poderós que descobreix que té capacitats desconegudes, com les de Director de Marketing, Comercial o Relacions Públiques…

Un dia vaig voler contactar amb una proveïdora de la meva etapa de responsable de Recursos Humans, per parlar d’una possible col·laboració. En aquells dies, sempre vaig tenir un moment per despenjar el telèfon, rebre-la al meu despatx, respondre un mail, seguir el link d’un tweet… Entenia que els inicis eren complicats i a ningú li agrada que l’ignorin. En definitiva, un exercici d’empatia, potser anticipant temps futurs. Si necessitava un servei determinat i la primera opció sempre era un proveïdor assentat i de referència, intentava veure el contrapunt amb emprenedors/es, per buscar alguna cosa nova, una nova tendència, en definitiva, ampliar el mapa. Gràcies això vaig poder conèixer a persones fantàstiques que he pogut retrobar en aquesta nova etapa.

Fa una setmana, en una conversa amb en Francesc Serra, un experimentat representant de la indústria alimentària, li comentava que potser la part més difícil d’aquest moment multitasca era la part comercial. Sense perdre el somriure i assentint, em va dir que el problema era moltes vegades la falta de resposta, tant positiva com negativa, i va dir la paraula reciprocitat. Des d’aquell moment, vaig saber que el següent post el faria d’aquest tema.

Reciprocitat

Teorema de la reciprocitat (font Viquipèdia)

Han passat ja mesos i aquella proveïdora no ha donat senyals de vida. No he tingut l’oportunitat d’explicar-li el meu projecte i que un dia, en una reunió amb un client vàrem parlar d’ella per fer una possible actuació. No l’estic jutjant, però l’exemple em serveix per per poder parlar de les, moltes vegades, que a la vida no actuem amb reciprocitat.

Volem que els nostres fills/es ens escoltin, però nosaltres no sempre fem l’esforç per escoltar; volem que la nostra parella ens entengui, però nosaltres no sempre fem l’esforç per entendre; volem que els nostres familiars actuïn de determinades maneres, però nosaltres no sempre fem l’esforç per saber el que ells volen; volem companys/es de feina amables i cooperatius, però nosaltres no sempre estem disposats a ajudar; volem respecte per la nostra cultura, però nosaltres no sempre respectem la dels altres.

Però vull anar més enllà: què passa amb la reciprocitat amb nosaltres mateixos? De quant ens exigim moltes vegades i de que poc ens recompensem; de com ens restem mèrits davant un èxit personal… en definitiva, de com perdem l’equilibri interior per no saber moltes vegades interpretar què necessiten quan ens demanen i què necessitem quan demanem.

Vaig tenir l’oportunitat d’assistir a un curs amb en Carles Martí i l’Ivet Tàpies de MT Artesania en Formació. En una de les dinàmiques, es tractava de veure la reacció que teníem quan li dèiem a un altre aquestes frases:

 • Tu NO i jo SI,
 • Tu SI i jo NO,
 • Tu NO i Jo NO,
 • Tu SI i jo TAMBÉ.

La intuïció no us ha fallat. La última frase és molt poderosa i moltes vegades, abans de respondre a determinades demandes, hauria de ser un precepte que acomplir: que tothom surti guanyant, és progrés.     

En Francesc, i tornem a la xerrada, va ser contundent: “Moltes vegades, només cal un no m’interessa però gràcies per pensar en mi”.

Efectivament, no cal anar més enllà.  

__________________________________

Si t’interessa rebre per mail les actualitzacions del Blog, fes click aquí.

Esta entrada tiene 11 comentarios
 1. Es muy ineteresante el concepto de reciprocidad, y múcho más hacerlo entender en un mundo donde solo se enseña el Tu No y Yo Si…….
  Muy bueno el post….gracias.

 2. Res ens complau que ser d’utlitat, i si es amb reciprocitat,… ens fem mes potents tots, gràcies amic, en nom de l’Ivet i meu, una abraçada….reciproca

 3. Comparteixo la reflexio! Intento donar una resposta sempre al meu dia a dia, encara que sigui negativa( no sempre existeix una necessitat), agraint el temps que t’han dedicat, i que potser un dia dedicaras o necessitaras…
  +Coherencia!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Volver arriba
Obrir xat
Com podemajudar-te?
Hola!
Com podem ajudar-te?