
Com preparar les entrevistes per competències
Com avaluar a les persones de forma satisfactòria i impulsar a què els objectius es compleixin i es millori el rendiment.
Per a la majoria de les persones a l’escoltar el concepte “entrevista de feedback o rendiment” els hi fa por o els hi genera angoixa.
Passa el mateix amb la persona que l’ha de fer, ja que pot ser un motiu de tensió o incomoditat. És per això, que hem de canviar la perspectiva i veure de quina és la millor manera de portar-la a terme i així aconseguir que l’experiència acabi sent positiva per ambdues parts.
No hem d’oblidar que aquestes avaluacions requereixen una preparació prèvia per decidir quina és la direcció desitjada a la qual es vol encaminar la conversa, per tal d’obtenir uns resultats efectius. No ens hem d’oblidar, que es tracta d’identificar i fer propostes per avançar cap a una millora.
I tot això… Com podem fer-ho?
Aquí teniu algunes pautes que ens poden ajudar a l’hora de realitzar les avaluacions o entrevistes de feedback
1) Crear un ambient adequat. No pot ser un espai on regni la pressa, on no hi hagi privacitat (espai compartit, lloc de pas d’altres treballadors, sorolls…) És important utilitzar un llenguatge pròxim i intenta adaptar-te a l’estil de comunicació de la persona que tens davant. No et dirigiràs a tothom de la mateixa manera. Trenca el gel a l’inici amb un tema que no tingui res a veure amb el que es parlarà. Així aconseguirem que tot estigui més distès, i ens ajudarà.
2) Explicar el motiu de per què es du a terme aquesta reunió i deixar molt clar el que es farà. Deixar sense informació a l’altra persona sense que sàpiga què es trobarà, no ajuda al fet que hi hagi un bon clima i una bona reciprocitat.
3) Avaluar conjuntament el darrer període. Es tracta que les dues parts estiguin implicades i no només sigui un el que opini i valori. Normalment, es convida al/la treballador/a que s’autovalori, i es faci una introspecció de com creu que ell/a ha treballat durant el darrer temps. Després, serà la persona que avalua la que valorarà, i acabar amb una part d’avaluació conjunta. Fer partícip a l’altra persona és clau, per tal de convidar que faci canvis, es motivi i vulgui millorar.
4) Preparar preguntes específiques pel treballador. No és suficient seguir una guia o plantilla, sinó que cal tenir preparades qüestions o preguntes claus que ens ajudin a reflexionar sobre el que estem valorant. Concretar al màxim ens ajudarà a enfocar la mirada on volem treballar.
5) Definir acords i objectius nous. Sempre és necessari, proposar noves metes i reptes. Això farà que el treballador no s’estanqui, sinó que creixi i evolucioni.
6) Planificar els passos a seguir. Definir les accions que faran que aconseguim els objectius, reptes que ens hem marcat. Com hem dit anteriorment, focalitzar i concretar és clau!
7) I per últim i no menys important, és finalitzar la trobada de manera positiva. Evitem sempre deixar una conversa amb un tema sense resoldre, o on pugui veure malentesos. La idea és que és una entrevista per millorar, i no per jutjar o criticar sense aportar solucions. Dóna-li les gràcies per la seva implicació i participació. I fes-li veure que pot consultar-te o demanar-te assessorament quan ho necessiti. Ens hem de mostrar accessible i pròxims.