Saltear al contenido principal
872 029 081 644 317 417 info@amblespersones.com
Si Fem Una Enquesta De Satisfacció Sobre El Salari Que Es Rep, Hi Hauria Correlació Negativa Entre Sous I Rendiment?

Si fem una enquesta de satisfacció sobre el salari que es rep, hi hauria correlació negativa entre sous i rendiment?

Amb una estratègia maquiavèlica, enmig d’una brutal crisi econòmica per la majoria, va sortir en les portades dels diaris la notícia dels diners que Lionel Messi guanyarà finalment amb el seu últim contracte i que s’acaba aquests estiu. Si som justos, hauríem d’escriure “els diners que Lionel Messi guanyarà finalment gràcies al seu talent, esforç, implicació i treball”. No vull entrar a valorar les xifres, però una renovació de Messi esdevé una affair nacional i és impossible que fins els impactes econòmics més irrellevants de tenir una superestrella a la plantilla no estiguin mesurats. Cap coma d’aquell contracte deu ser causal. 

En aquesta vida, almenys per la meva experiència, ningú regala res. Si féssim una enquesta preguntant per la satisfacció amb el sou que es rep, la meva intuïció em diu que el resultat seria segurament una correlació negativa entre els sous i el rendiment: la majoria  creu que hauria de cobrar més. Després, la realitat és capritxosa i m’agradaria saber amb quin criteri es basen per tenir aquesta creença…Però si tot just després preguntéssim als responsables de fixar els sous si aquests sous que paguen son justos, alguna cosa em diu que que aquest cop la correlació seria positiva. Qui deu tenir raó? Potser podria ser un bon tema per fer un Treball Final de Master. 

Si hagués d’ajudar a una empresa a definir una bona política salarial, els criteris pels que primer opostaria serien la progressivitat, l’equitat i la flexibilitat. Progressivitat per poder fer créixer la retribució al llarg del temps, per lligar-la a assoliments i al desenvolupament personal del col·laborador o col·laboradora al llarg del temps. L’equitat la voldria per retribuir millor a qui més contribueix i la flexibilitat, la voldria per pagar monetàriament, en espècie i emocionalment i combinar fixes i variables lligats a objectius. Tot un repte!

El problema que ens trobem és que per aplicar la progressivitat, s’ha de poder planificar un pla de  carrera lligat a la retribució; i per aplicar la equitat, necessitem mesurar i indicadors per analitzar la contribució i per ser flexibles, s’ha de tenir la ment oberta i adonar-se que no tot el salari ha de ser monetari ni fixe… Analitzar, mesurar, planificar, intervenir i tornar a iniciar el cercle. Bàsicament, aplicar polítiques de recursos humans, aquelles grans desconegudes… que et sembla si t’ajudem a conèixer-les?

 

Redacció: Agustí Pajares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Volver arriba
Obrir xat
Com podemajudar-te?
Hola!
Com podem ajudar-te?